Wijnen uit verschillende wijnstreken in Frankrijk

Als je aan Frankrijk denkt, denk je misschien wel aan bourgondisch eten en lang tafelen met verschillende soorten kazen en wijnen. Wijn is een populaire drank in Frankrijk en wordt op allerlei gelegenheden gedronken. Frankrijk is één van de grootste producenten van wijn met zo’n 7 a 8 miljard flessen per jaar. Het type wijn verschilt per wijnstreek, maar hoe kun je deze wijnen nou onderscheiden?

 

Productie van wijn

Voor het maken van wijn moeten druiven verbouwd worden. Dit gebeurt door middel van wijnranken. Het type druif, samen met vele andere invloeden zoals hoeveelheid zon, type bodem etc. bepaalt de kleur en de smaak van de wijn. Als de druiven rijp zijn om geoogst te worden, kunnen ze geplukt worden. Daarna worden ze gekneusd en geperst waarna een gistingsproces plaatsvindt. Ook dit bepaalt de geur en smaak van de wijn, doordat het gisten de druivensuikers omzet in alcohol. Doordat het fermenteren veel tijd kost, wordt wijn vaak in vaten in wijnkelders bewaard. De rusttijd van de wijn beïnvloedt ook de uiteindelijke smaak van de wijn. Wanneer de wijn lang genoeg heeft gelegen wordt deze helder en kan er gebotteld worden.

 

Wijnstreken in Frankrijk

Er zijn dertien verschillende wijnstreken in Frankrijk. De vijf populairste zijn Bordeaux, Bourgogne, Elzas, Loire en Languedoc-Roussillon. Daarnaast kent Frankrijk de volgende wijnstreken; Beaujolais, Champagne, Charente, Corsica, Jura, Provence, Rhonevallei en het Zuidwesten. De wijnstreek Bordeaux, ligt in het Zuidwesten van Frankrijk en vernoemd naar de stad Bordeaux. Deze streek biedt een uitgebreide keuze aan wijnen en is op zijn beurt weer onderverdeeld in meerdere wijndistricten, die allemaal een typisch wijnkenmerk hebben. Bourgogne produceert als wijnstreek slechts een kleine hoeveelheid wijn, maar wel van hoge kwaliteit. Dit zorgt ervoor dat wijnen uit deze regio vaak duurder zijn dan die met een hoge productie capaciteit. De Elzas is een relatief warme en droge wijnstreek aan de voet van de Vogezen, waar voornamelijk witte wijnen worden gemaakt. Omdat het type bodem in de Elzas uiteenloopt, kan er een variatie aan wijnen geproduceerd worden. In de Loire vallei wordt voornamelijk witte wijn geproduceerd, met de Sauvignon blanc als één van de hoofdwijnen. Als laatst de grootste wijnstreek, ten zuiden van Frankrijk, Languedoc-Rousillon, met de ‘Vin de Pays d’Oc’ als hoofdwijn. Deze wijnstreek biedt het meest uiteenlopende aanbod van wijnen.