Franse keuken

Een van de beroemdste keukens ter wereld is de Franse, met een lange traditie en vele wereldse invloeden. Bij de Franse keuken denkt men snel aan bourgondisch eten of Haute cuisine, uitgebreid tafelen met verschillende soorten brood, wijn en kaas. Denk bijvoorbeeld aan verschillende gerechten uit de Franse keuken zoals crêpes, ratatouille, croque-monsieur, een quiche, boeuf bourguignon of coq au vin. Ondanks dat een ruim assortiment aan wijnen en kazen typisch is voor de gehele Franse keuken, wordt er onderscheid gemaakt tussen de regionale cuisine en de haute cuisine. Bij regionale cuisine wordt het type keuken beïnvloedt door de streek, terwijl bij haute cuisine, de verfijnde keuken, veel meer nadruk ligt op meerdere gangen, lang tafelen en exclusieve gerechten.

 

Verschillende streken

Over het algemeen wordt de Franse keuken opgedeeld in vier streken, iedere streek heeft een ander streekgerecht, streekproducten en verschillende eetgewoontes. Het Noordwesten kenmerkt zich door het gebruik van boter, Franse room (crème fraîche) en appels. In het Zuidwesten maakt men veel meer gebruik van eendenvet, foie gras (eendenlever), eekhoorntjesbrood, cepes (pocini paddenstoelen) en pens. De Provençaalse keuken, afkomstig uit het Zuidoosten van Frankrijk, is wat Nederlanders het meest typerend vinden voor de Franse keuken. Hier wordt veel gebruik gemaakt van olijfolie, tomaten en kruiden zoals knoflook, laurier, rozemarijn en peterselie. De vierde streek, het Noordoosten is veel meer beïnvloed door de Duitse keuken. Hier werkt men veel met streekproducten zoals zuurkool, bier, worst en reuzel.

 

Haute cuisine

Haute cuisine, ook wel Grande cuisine genoemd, kent zijn oorsprong in de 16e eeuw en is door de tijd verfijnd door beroemde chefs. Het onderscheid zich van andere types Franse keuken door luxere gerechten zoals kaviaar en exotische soorten fruit. Dit type keuken wordt voornamelijk gebruikt in sterrenrestaurants of luxe hotels. Het wordt gekenmerkt door kleine gerechten, die tot in detail worden voorbereid en gepresenteerd. Kosten voor dit luxe type gastronomie zijn dan ook hoog. Slechts een beperkt aantal professionele chefs kan zich scharen onder de term Haute cuisine. Daarnaast is er nog Nouvelle cuisine, een zijtak gefocust op jongere, meer experimentele koks. Vaak ligt in dit type keuken de nadruk op natuurlijke, meer simpele smaken. Deze stijl is afgeleid van het minimalisme en er wordt gebruik gemaakt van kortere menu’s, gebaseerd op regionale invloeden.